PORTEKİZ

OTURUM

Portekiz ılıman iklimi, kumsalları, harika gastronomisi ve sıcak insanlarının yanı sıra güçlü bir kültürel kimliğe de sahip bir ülke olarak uzun yıllardır kendisini turistlerin ilgi odağı yapmayı başarmıştır. 1986 yılından bu yana tam AB üyesidir ve 2002’den beri de Schengen Anlaşması’nın taraflarından biridir. Bu iki önemli bağlantısı sayesinde Portekiz’in sunduğu Golden Residence Permit (GRP) programından yararlanarak Schengen ülkelerine vizesiz seyahat özgürlüğünü de kazanmış olursunuz. Ayrıca bu program bir Portekizli ve dolayısıyla bir AB vatandaşı olmak için seçilme yeterliği edinme anlamında da sizlere önemli yararlar sağlayacaktır.

Portekiz Oturum İzninin Sağladığı Yararlar

Seyahat

Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülke sayısı

26 (Schengen ülkeleri)

AB (Schengen ülkeleri) ve Kanada’ya vizesiz seyahat

+

ABD’ye vizesiz seyahat

-

AB ülkelerinde yaşama, çalışma ve okuma hakkı

-

Portekiz’de ikamet ve okuma hakkı

+

Vergi

Gelir vergisi

25-28%

Gelire bağlı vergilendirme

dünya geneli*

Özel vergi sistemi var

var**

Yatırım

Gayrimenkul satın alma hakkı

+

Gayrimenkulünüzü yeniden satışa çıkarabilme süresi

5 yıl

Vatandaşlık

Vatandaşlık almak için gereken süre

6 yıl***

* Yerleşimci olarak (daimi oturma izni olan veya vatandaş olanlar değil) vergilendirme sadece Portekiz’de elde edilen gelir üzerinden yapılır. ** Sürekli Olmayan Yerleşimci vergi sistemi. Portekiz’de ilk kez oturum izni alan bir kişi, on yıllık bir zaman dilimi boyunca Sürekli Olmayan Yerleşimci olarak vergilendirmek için uygun görülebilir. Buna bağlı olarak gelirin belli bir kısmı daha düşük bir orandan vergilendirilebilir ya da vergiden muaf tutulabilir. *** Birtakım koşullara bağlı olmak üzere, 6 yıl boyunca yerleşimci olunduktan sonra vatandaşlık başvurusu yapmak için hak kazanılır.

Özel Bilgiler

Ziyaret zorunluluğu

zorunlu

Yıllık oturum izni koşulları

7 gün

Temiz sabıka kaydı

+

Minimum yatırım

500,000 €

Sürecin süresi

2-3 ay

Yatırım Seçenekleri

Sermaye Transferi

Gayrimenkul

İş Kurma

Min. Yatırım Opsiyonu

Devlet ve işlem ücretleri

Min. Yatırım Opsiyonu

Devlet ve işlem ücretleri

Min. Yatırım Opsiyonu

Devlet ve işlem ücretleri

Bireysel başvuru

1,000,000 €

5-8%

500,000€

10-15%

Değişir

Değişir

Evli çift

1,000,000 €

5-8%

500,000€

10-15%

Değişir

Değişir